Bij kinderen en volwassenen met autisme kan muziek een middel zijn om het contact te stimuleren,  het stemgebruik uit te lokken en het kan rust en structuur geven

Mensen zijn gewend om via woorden contact met elkaar te maken. Voor iemand met autisme is dit niet vanzelfsprekend. Muziek is een taal die mensen met autisme kan helpen om contact te maken, hun gevoelens te uiten en te verwerken.

Afhankelijk van de cliënt wordt er een keuze gemaakt in een ontwikkelingsgericht aanbod.

  • Basale stimulatie : denk hierbij aan een lichaamsgerichte benadering. De liedjes worden op het lichaam getapt. Er wordt met een arm heen en weer bewogen op de maat van de muziek. Er worden lichaamsliedjes gezongen om de lichamelijke ervaring te stimuleren. Instrumenten worden in nabijheid aangeboden zodat ze gevoeld kunnen worden. Er wordt  gewerkt met materiaal om de cliënt in beweging te brengen . Klanken die de cliënt maakt worden muzikaal verklankt. 
  • De cliënt wordt uitgedaagd om op een instrument te spelen, met de hand over de snaren of de trommel. Daarna komen de stokken erbij en wordt verdere interactie gestimuleerd.
  • Langzaam maar zeker wordt het muziek. Veel mensen met autisme  zijn van nature  muzikaal. Ze kunnen makkelijk een ritme volgen of in de maat meespelen. Sommigen spelen zomaar een melodietje, wat ze ergens anders gehoord hebben. Dit is een prachtige ingang voor het stimuleren van het zelfvertrouwen en het werken aan muzikaal contact. Belangrijk is het bieden van muzikale structuur, rust en natuurlijk plezier. Dit is nodig om open te kunnen staan en te leren.

Klik hier voor een filmpje van het Nordoff-Robbins instituut. Eerst zie je een fragment van een kindje met een ernstige meervoudige beperking. Verderop gaat het over een jongen met autisme. U kunt doorklikken naar deel 2 (te zien in kopjes naast het filmfragment.)

Klik hier voor een filmpje van de stichting Papageno. Deze stichting promoot het werken van muziektherapie met autistische kinderen. Oprichter is Jaap van Zweden, die zelf een kind met autisme heeft.

Klik hier voor een reportage van Een Vandaag over muziektherapie met autistische kinderen.